недеља, 04. новембар 2012.

Božidar Prosenjak - Divlji konj

Animalistički roman Divlji konj Božidara Prosenjaka nagrađen je dvjema uglednim nagradama - Ivana Brlić Mažuranić i Grigor Vitez. No najveća mu je nagrada i priznanje što je stekao brojne čitatelje, djecu i odrasle. Među kojima ima i onih za koje možemo reći da su postali njegovi prijatelji. U romanu pratimo odrastanje divljeg konja kao njegovo prepoznavanje, odbijanje, analiziranje i prihvaćanje životne filozofije utemeljene na Zakonu.

Kratki sadržaj - U stadu je živjelo ždrijebe Divlji konj. Jednog dana je upoznao svog oca. Uskoro su stado napali vukovi, a njegov otac je poginuo. Divlji konj je postao predvodnik stada, ali je otišao na gospodarevo imanje. Tamo je upoznao Neru i u nju se zaljubio, ali ona je uskoro dobila ždrijebe sa Šarcem. Divlji konj se osjećao prevarenim, ali je upoznao Zvijezdu i zaljubio se u nju. Još uvijek nije vjerovao gospodaru pa je pobjegao. Uhvatile su ga konjokradice. Odveli su ga u podzemne rudnike da vuče rude. Sreo je Neru i sve joj oprostio. Jednog dana su konji uspjeli pobjeći iz rudnika, a gospodar je došao po njih i sve ih odveo na imanje gdje je Divljeg konja čekala Zvijezda s njihovim ždrijebetom. On je mislio da je ždrijebe tuđe i priznao je Zvijezdi da je podzemlju bio zaljubljen u Neru. Ona je zbog toga pobjegla. Nakon nekog vremena se ipak vratila. Na imanju su vježbali plesati i osvajali su prva mjesta, a to su nastavili i njihovi potomci. Divlji konj je umro.

Vrsta djela: Dječji roman
Mjesto radnje: Livade, gospodarevo imanje, pašnjaci, podzemlje, hipodrom.
Tema: Život Divljeg konja i problemi s kojima se susreće u životu.
Ideja: Ne treba uvijek biti nepovjerljiv.

Kompozicija djela
Uvod - Ždrijebe Divlji konj živi u stadu. Upozanaje svog oca koji uskoro pogine u borbi s vukovima.

Zaplet - Divlji konj uskoro postaje predvodnik stada, ali odlazi na gospodarevo imanje. Tamo se zaljubi u Neru, ali ona dobije ždrijebe sa Šarcem. Kasnije se zaljubi u Zvijezdu.

Vrhunac - Divlji konj bježi s imanja, konjokradice ga uhvate i on završi u rudniku. Tamo sreće Neru i sve joj oprosti. Uskoro uspije pobjeći.

Rasplet - Na imanju ga dočeka Nera s njihovim ždrijebetom. On je mislio da je ždrijebe tuče i priznao je Zvijezdi da je podzemlju bio zaljubljen u Neru. Ona je zbog toga pobjegla. Nakon nekog vremena se ipak vratila. Počeli su vježbati plesati i osvojili su mnoga prva mjesta.

Završetak - To su nastavili i njihovi potomci. Divlji konj je doživio duboku starost i, konačno, umro.

Analiza glavnog lika
Divlji konj - Blistava dlaka, zapjenjen, prašnjav, krvav, čvrsti mišići.
Dlaka mi je blistala.
Sav zapjenjen, prašnjav, krvav.
Mišići su mi postali kvrdi kao kamen.

Psihološka karakterizacija - Čvrsta volja, ponosan, borac, razdragan, iskren, spontan.
Volja mi je postala čvrsta kao da je od kamena.
Osjećao sam se ponosnim i bogatim.
Da, ja jesam borac.
Bio sam razdragan, iskren, spontan.

Sociološka karakterizacija - Slobodan konj, zarobljen u rudniku, kasnije dresiran.

Etička karakterizacija - Tužan, pokunjen, posramljen.
Silno sam se rastužio zbog oca.
Pokunjio sam se od sramote.

Sporedni likovi - Zvijezda, Gospodar, Ceza, Šarac, Bijelac, Nera, Vihor, Vulkan...

Nera - Susrela je Divljeg konja kod gospodara, vjerna prijateljica Divljeg konja; ponovno je srela Divljeg konja u podzemlju; malo ju je bilo strah bilo kad je bila u podzemlju; poginula je kad je ušla kroz vrata iz kojih konji više ne izlaze (ubijena je).

Šarac - Isto jedan od vjernih prijatelalja Divljeg konja; hrabar kao Divlji konj, poslije mu je Sivka rodila sina, Vulkana; on nije bio u podzemlju i nije vidio užase u njemu.

Sivka - Vjerna prijateljica Divljeg konja, rodila je sina, ona isto nije bila u podzemlju; snažna kobila, hrabra.

Zvijezda - Bila je vjerna kobila Divljeg konja, kad se on vratio iz podzemlja rodila mu je kobilu Cezu o kojoj se jako brine.

Garov - Pas koji je čuvao konje kod Gospodara, na kraju se ispostavilo da je to ženka koja je rodila nekoliko mladih.

Jezik i stil - Knjiga je napisana na hrvatskom književnim jeziku - štokavskom narječju i ijekavskom izgovoru. Cijeli roman je alegorija na ljudski život, a konji imaju sve ljudske osobine. U romanu ima i mnogo aforizama koje Divljem konju govori njegov otac (dok je još bio živ) ili očev glas. Ima i opisa prirode u kojima je i onomatopeja; usporedbe, epiteta, eufenizama...
________________________________

Božidar Prosenjak rođen je 1948. godine u Koprivnici. Sretno djetinjstvo proveo je u Podravskom selu Kuzmincu. Tamo je započeo svoje školovanje, a nastavio ga zatim u Koprivnici, Parizu i Zagrebu, gdje je diplomirao romanistiku na Filozofskom fakultetu. Radio je kao novinar u Narodnom sveučilištu u Velikoj Gorici, te pokrenuo i uređivao biblioteku "Albatros" velikogoričkom Centru za kulturu. Od godine 1984. djeluje kao slobodni stvaralac. Član je DHK. Prozne, pjesničke i dramske priloge objavljuje u dnevnom i periodičnom tisku, na radiju i televiziji. Surađuje u časopisima za djecu. Radovi su mu uvršteni u zbornike, antologije i školske udžbenike. Godine 1980. objavio je zbirku pjesama i kratkih proza za djecu pod nazivom "A". Zapažen književni uspjeh zabilježio je romanom Divlji konj za koji je 1989. godine primio nagrade Ivana Brlić Mažuranić i Grigor vitez.

Нема коментара:

Постави коментар