недеља, 04. новембар 2012.

Ivan Kušan - Koko i duhovi


Kratki sadržaj - Dok je Koko poklepno srkao krumpirovu juhu, stari Isak je ulazio u Majerovo dvorište. Kada su se Majer i Isak dogovorili za cijenu i kada je Majer pokazao put do drvarnice, Isak je počeo piliti drva. Kada je unosio drva pogledao je okolo po radnji ne bi li išta otkrio. Dok je Majer otišao pogledati večeru Isak je dobio priliku pregledati njegov stol i ormar. Ali nije našao ništa sumljivo. Kada je nosio baciti piljevinu u kanti za smeće tamo je našao dva jajolika izreska bijelog platna. Kada je došao u kuću Milevićevih izreske je dao Koku, a Koko ih je odnio pokazati Zlatku. Zlatko je rekao da to objašnjava Kokovog duha. Tada su ušli u tunel i počeli dalje kopati. Zlatko mu tada kaže da pošalje goluba s porukom da im netko sa Zelenog Vrha dođe u pomoć. Koko se nasmiješio i laganim koracima krenuo kući.

Mjesto radnje - Grad Zagreb, skladište staroga željeza.
Vrijeme radnje - Jesen
Tema - Traženje nestalog duha
Glavni likovi - Ratko Milić - Koko, Zlatka Brančić
Sporedni likovi - Otac, majka, Miki, pas Cezar, pas Bobi, stari Isak, krojač Majer, Božidar.

Rečenica koja sadrži važnu poruku - Baš je taj novac nešto gadno, vidiš vidiš što sve ljudi rade radi njega, a na kraju sve loše završi.
________________________________

Ivan Kušan, akademski slikar, književnik i prevodioc. Rođen je 1933. godine u Sarajevu, a od 1939. godine živi u Zagrebu, gdje se i školovao. Piše romane i novele za djecu i odrasle, te drame, kritike, filmske i TV scenarije. Poznat je i po prevođenju sa engleskog, francuskog i ruskog jezika. Najpoznatija djela za djecu i omladinu su mu: Koko u ParizuLjubav ili smrt,Zagonetni dječakDomaća zadaćaUzbuna na Zelenom VrhuKoko i duhovi, a od djela za odrasle značajnije su mu knjige: Razapet izmeđuZidom zazidaniToranj i Trenutak unaprijed. Napisao je niz TV scenarija prema vlastitim djelima i dobitnik je gotovo svih književnih nagrada za dječju i omladinsku književnost. Bio je i nosioc hrvatske kandidature za Andersenovu nagradu, najveću svjetsku nagradu za dječju književnost. Mnoge svoje knjige sam je ilustrirao.

Нема коментара:

Постави коментар