понедељак, 29. октобар 2012.

Jonathan Swift - Guliverova putovanja


Čovjek po imenu Guliver brodskom nesrećom dolazi u Liliput, zemlju patuljaka. Tamo ga zarobljavaju i odvode u njihov grad. On uči njihov jezik i Liliputanci spremaju ugovor s pravilima kojih se Gulliver mora pridržavati. Oslobađaju ga. Spašava ih od mnogih opasnosti. Odvodi brodove protivničkog naroda, spašava Liliputance od požara i pomaže u mnogim stvarima. Oni to njemu uzvraćaju tako da mu žele iskopati oči. On bježi u Blefuscu i tamo napravi brod i vrati se doma.

O djelu - Upoznaje nas s pomorcem Gulliverom koji se suočava s nesvakidašnjom situacijom. Gulliver doživi brodolom i završi na čudnovatom otoku, na kojem ga očekuju pustolovine. Mislim da je tom pričom Jonathan Swift na satiričan način iznio svoje mišljenje o Engleskoj i njezinoj politici. Fantastična priča o pomorcu Gulliveru i njegovim pustolovinama poslužila je ujedno i kao okvir u kojem je dao svoju kritiku cjelokupnog engleskog života. Skladnost toga dvostrukog smisla Gulliverovih putovanja osigurala je tome djelu besmrtnu vrijednost, a Jonathana Swifta učinila je jednim od najpoznatijih i najslavnijih svjetskih pisaca.

Mjesto radnje - Lilliput
Vrijeme radnje - Krajem 17. stoljeća
Tema - Kritika engleskih državnih i društvenih prilika potkraj 17. stoljeća

Opis likova, gradova i građevina - Gulliver Otac mu je imao malo seosko imanje, a Gulliver mu je bio jedan od pet sinova. Sa 14 godina poslao ga je u Cambridge gdje se školovao, bavio se znanošću. Ono malo što je Gulliver dobivao od oca trošio je na bavljenje raznim znanostima.

- Otac mi je imao malu farmu u Nottinghamshireu, a ja sam mu bio treći od pet sinova. Kad mi je bilo 14 godina, poslao me u Cambridge gdje sam se bavio znanostima. Premda sam dobivao veoma oskudnu opskrbinu, moje je uzdržavanje bilo preskupo za njegov mali imetak, pa su me dali na nauk gospodinu Jamesu Batesu...

Lilliputanci Vrlo su majušni, visoki oko šest palaca, a biljke i druge stvari nisu im nimalo više od ljudi. Imaju izoštren vid, ali ne vide na daljinu. Gullivera se vrlo dojmilo nekoliko stvari koje nije vidio golim okom. Kad su ga bili uhvatili, evo što je zapazio:

- Učini mi se da je to čovjek srednjih godina i viši od one trojice što ga prate. Kako su stanovnici te zemlje visoki nešto manje od šest palaca, u istom su takvom razmjeru i sve druge životinje i biljke. Priroda je Lilliputancima ugodila oči da im sve stvari budu zgodne za vid, ali ne vide na daljinu. Vidio sam i kako mlada dama udijeva nevidljivu svilu u nevidljivu iglu.

Hram Vrlo je star i smatra se najvećom građevinom u kraljevini. Tu su Gullivera strpali na neko vrijeme dok ga nisu pustili:

- Velika vrata prema sjeveru bila su oko četiri stope široka... Na prozor s lijeve strane prikovao je kraljevski kovač dvadeset i jedan lanac, nalik na lance koje se u Europi vješaju ženski satovi.

Mildendo Mildendo je prijestolnica Lilliputanaca, u kojoj se nalazi careva palača. Grad je opasan zidinama oko dvije do tri stope visokima i do jedanaest palaca širokima. Na razmaku svakih deset stopa nalaze se tornjevi. Ima više glavnih ulica od kojih je Gulliver najmanje dvije mogao prekoračiti jednim korakom. Prozori su bili zgusnuti, načičkani lilliputancima te je izgledalo poput najnaseljenijeg mjesta na Zemlji.

- Ceste u tom gradu široke su oko pet stopa, što je dovoljno da se po njima može sasvim sigurno voziti u kočiji. Zgrade i ulice u koje nisam mogao stupiti bile su vrlo male, široke oko dvanaest do osamnaest palaca. U grad se može smjestiti pet stotina tisuća ljudi: kuće su na katove, a dućani i ostale trgovine obilno su opskrbljeni. Careva palača bila je usred grada okružena zidom. Vanjsko je dvorište toliko veliko da obuhvaća i još dva druga dvorišta. U unutarnjem su dvorištu kraljevske odaje koje sam jako želio vidjeti, ali sam razabrao da je to izvanredno teško jer su velika vrata iz jednog kuta u drugi samo osamnaest palaca visoka i sedam palaca široka.

Lik pravde Pravda se prikazuje sa šest očiju, dva oka sprijeda, dva straga, i još jedno oko na svakoj strani glave. Time se, prema lilliputancima, označuje opreznost, s otvorenom vrećom zlata u desnoj ruci i s mačem u lijevoj ruci kao znak kako je voljnija da nagrađuje nego kažnjava.

Problemska pitanja
Sažeto ispričaj Gulliverov boravak u Lilliputu!
- Gulliver doživi brodolom i spasi se na otoku Lilliput. Lilliputanci, stanovnici tog otoka, zarobe ga. Odvoze ga u Mildendo i tamo počinju njegove pustolovine. Pošto je već dugo zarobljen moli za oprost, car se predomišlja, ali ga na kraju ipak pušta. On im pomaže protiv neprijatelja. Nailazi na barku i vraća se u svoju zemlju.

Plan uzbudljivih pustolovnih događaja (prikazati kronološki)!
- Gulliver je nastradao na moru te pliva da spasi život. Isplivao na obalu zemlje Lilliput. Zarobljuju ga i vode u unutrašnjost zemlje.
- Car lilliputanski posjećuje Gullivera u zatvoru
- Gulliver zabavlja cara i njegove plemiće i plemkinje na vrlo neobičan način. Uz neke uvjete daje mu se sloboda.
- Gulliver nudi svoju službu u ratovima protiv blefuščana
- Svojom vještinom Gulliver zarobljuje sve blefuščanske brodove
- Mora bježati zbog silnih optužbi Lilliputanaca 7. Nailazi na barku i sretno se vraća kući

Slikovit ili uzbudljiv prizor (duhovito opisati)!
- Nakon otprilike četiri sata spavanja probudila je Gullivera vrlo smiješna zgoda: - Na časak zastala kola da se nešto popravi, a dvojicu - trojicu snašla radoznalost da vide kakav sam kad spavam. Popeli su se na kola i sasvim polagano krenuli prema mom licu. Jedan od njih, gradski časnik, gurnuo mi prilično duboko u lijevu nozdrvu šiljak svojega koplja i poškakljao mi nos slamčicom, pa sam žestoko kihnuo. Onda su neopaženo umakli te sam nakon tri tjedna doznao zašto sam se tako naglo probudio.

Dojam o djelu - Knjiga je uzbudljiva, drži nas u stalnoj neizvjesnosti. Puna je zbivanja i zanimljivih opisa. Najviše me se dojmila njezina alegoričnost jer je jasno da je njezina poruka puno šira od priče o divu i patuljcima.
________________________________

Jonathan Swift rodio se 1667. godine u Dublinu, glavnom gradu Irske, kamo je njegov otac u potrazi za poslom doselio iz Engleske nekoliko godina prije Swiftova rođenja. Roditelji su mu bili veoma siromašni, pa se školovao od škrtih darova raznih rođaka i tako već veoma rano osjetio poniženja i odricanja kojima su bila izložena sva sposobna i talentirana djeca nižih društvenih slojeva. Pisati je već počeo kao đak, no pravim stvaralačkim radom počinje se baviti u vrijeme kad postaje osobni tajnik engleskog velikaša i državnika Williama Templama u čiju je obranu i napisao svoju prvu satiru. Poslije Swift sudjeluje u političkim borbama te piše niz pamfleta i satira na politiku, religiju i političke stranke koje su se tada međusobno borile i izmjenjivale na vlasti. Kad je Swift uzeo pero u ruke da se nekomu naruga - odjeknuo bi smijeh širom zemlje. Godine 1726., kad je Swiftu već bilo pedeset i devet godina, izdao je svoje najljepše i najslavnije djelo Gulliverova putovanja k raznim narodima u svijetu. Posljednje godine svog života proveo je veoma žalosno. Razočaran u životu jer nije dočekao ostvarenje svojih snova i načela, za koje se borio, sam, gluh i bolestan, Swift je umro 1745. u 78. godini. Na njegovu se grobu nalazi natpis koji je sam sastavio: - Prođi, putniče, i ako možeš, ugledaj se na revnog pobornika slobode!

Nazivaju ga velikim mizantropom, vrhunskim satiričarem, ljubiteljem crnog humora, pronicljivim društvenim, kulturnim i političkim kritičarem. Pisao je pamflete, pesme, eseje, romane... Najpoznatiji je kao autor delaGuliverova putovanja.

Njegova dela odlikuju se sporim tempom, detaljnom analizom. On provocira čitaoce svojom gorkom ironijom i vrhunskim cinizmom, ali ironija i cinizam su, kao i uvek, samo plod sukoba uzvišenih idela i surove stvarnosti. Nazivaju ga mizantropom, jer je otvoreno govorio o ljudskim manama; cinikom, jer je ismevao stereotipe u nauci i religiji; mračnjakom koji se borio protiv mračnjaštva, protivrečnim revolucionarom koji se zalagao za stare vrednosti, dok su mnoge nepoznanice iz njegovog života povod za mnogobrojna nagađanja, najčešće bez ikakvog realnog uporišta.

Guliverova putovanja su oštra satira, ali su napisana tako maštovito, duhovito i jednostavno da su postala jedno od omiljenih dečijih štiva. Razlog ovog jednostavnog stila leži upravo u Sviftovom uverenju da se moderni pisci, kao i svi savremeni školovani ljudi, gube u besmislenim apstrakcijama koje ne služe ničemu. Oduvek je mrzeo sve stereotipe, posebno u jeziku, nazivajući ih demagoškim alatom onih koji misle da se mudrost krije u visokoparnim rečima i stranim izrazima, a ne u njihovom značenju.

Guliverova putovanja se sastoje od četiri knjige, tj. četiri Guliverova putovanja u udaljenje zemlje sveta. U prvoj knjizi, Guliver, nakon brodoloma, završi na ostrvu na kojem žive Liliputanci, ratoborni, ali trivijalni patuljci koji su u ratu sa Blefuščanima. On je u početku njihov zatvorenik, ali nakon što onemogući invaziju Blefuščana, vrlo lako se transformiše u heroja. Ali, ni status heroja neće dugo potrajati, kada zapaljeni parlament ugasi mokrenjem po njemu. U drugoj knjizi, odlazi u zemlju u kojoj žive divovi, a u trećoj posećuje ostrvo Laputa, na kojem posećuje njihovu Akademiju Lagodo (što je parodija na Kraljevsku akademiju nauka) gde upoznaje poludele naučnike koji se bave isključivo nepraktičnim studijama, dok za stvarne probleme ne mare. Četvrta knjiga predstavlja Guliverovo putovanje u utopijsku zemlju, gde žive racionalni i plemeniti konji, ali i odvratni i poročni Jahui. Iako Guliver na početku pokušava da se pretvara da ih ne prepoznaje, on je na kraju primoran da prizna da su Jahui zapravo ljudi.

1729. godine objavljuje esej Jedan skroman predlog, izuzetno oštar, zajedljiv tekst, obojen crnim humorom. Oduvek želeći da potrese čitaoce i time ih natera na razmišljanje, on savetuje siromašnim Ircima da svoju decu prodaju kao najukusniju i najzdraviju hranu bogatašima, čime bi se rešio problem prevelike populacije, ali i ekonomska kriza. Suštinski, on u ovom eseju kritikuje ropsku prirodu i moralnu tupost običnog čoveka, koji je spreman da se povinuje svemu što vlast od njega traži. Nakon objave, Svift postaje heroj Iraca i stiče ugled beskompromisnog kritičara društva, politike, religije, ali i prazne logike, konvencija, nauke i etike.

Нема коментара:

Постави коментар